SAVUNMAYA SALDIRI KABUL EDİLEMEZ

SAVUNMAYA SALDIRI KABUL EDİLEMEZ!

 

Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik artarak devam eden tehdit ve saldırılara dün gece bir yenisi daha eklenmiştir. 26 Haziran 2022 tarihinde saat 21:30 sıralarında Avukat Harika Günay KARATAŞ ve Avukat Fırat İKE gözaltındaki müvekkilleriyle alakalı durumu öğrenmek ve görüşmek için gittikleri Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli B.K adlı rütbeli şahıs tarafından verilen emirle, orada bulunan askerlerce darp edilmiş ve yerlerde süründürülerek karakol dışına çıkarılmışlardır. Meslektaşlarımıza karşı yapılan darp onur kırıcı muameleye dönüşmüştür.

 

Meslektaşlarımıza mesleki faaliyetinden dolayı gerçekleştirilen hakaret ve darp içeren eylemi şiddetle kınıyoruz! Bugün karşılaştığımız bu olay, salt görevi sebebiyle mesleki faaliyetini yürüttüğü sırada, meslektaşlarımıza yönelik hukuk dışı muamele kabul edilemez! Görevin yapılmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen bir eylem olduğu açıkça ortadadır.  Avukatların görevlerinin yapılmasının engellenmesi, yargısal kamu hizmetinin sınırlandırılması maksadına yönelik hukuk dışı fiiller artış eğilimindedir. Bu olumsuz eğilim, sadece avukatları ve baroları değil tüm kamuoyunun yakından takip etmesi gereken hassas bir süreçtir.

 

 Avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır! Avukatların meslek örgütü olan barolar da insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesidir. Bu sebeple, savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğünün garanti altında olduğu söylenemez!

 

Hiçbir kişi veya kurum; savunma görevini yapan avukatı görevini yapmaktan alıkoyamaz, engelleyemez, avukata fiziki saldırı ve hakarette bulunamaz!

 

 Biz Avukatlar, görevimizi icra ederken hiç kimsenin takdirini ve iltifatını beklemiyoruz. İnsanların temsil etmiş olduğu makamlar avukatların ve onların savunma hakkı üzerinde egemenlik gösteremez! Avukatı hasım olarak görmek ve  ona saldırmak çağdaş ve demokratik bir anlayışa uygun bir davranış biçimi değildir!. Bu tür saldırılar çözüm olmadığı gibi çok ağır bir suçtur. Kendini bilmez insanların yaptığı bu tür saldırılar karşısında avukatlar sessiz kalmayıp görevlerinin başında olmaya ve her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı mücadele etmeye devam edeceklerdir. Bu saldırıları kişisel ilişki, husumet gibi kavramlarla açıklamak mümkün olmadığı gibi doğru da olmayacaktır. Bu saldırı ,savunmaya olduğu kadar kurucu unsuru olduğumuz yargı kurumuna karşı da yapılmış bir saldırıdır.

 

Avukatın görevi; hukuk devletinin bireylere sağladığı güvenceleri korumak, bu hak ve güvencelerin kullanılmalarını sağlamaktır. Avukatların mesleki faaliyetlerinin engellenmesi, görevi gereği bulunduğu adli makamdan fiziki saldırı ve hakaretlere maruz bırakılarak çıkartılmaları gibi kabul edilemez tutum ve anlayışlara karşı mücadelede etme konusundaki kararlığımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

 

Söz konusu olayda yer alan kolluk görevlilerinin ivedilikle görevden uzaklaştırılmaları ve haklarında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatılması gerektiğini belirtiyoruz. Meslektaşlarımıza karşı yapılmış bu olayı Hakkari Barosu olarak yakından takip ettiğimizi bildirir, olayı şiddetle kınadığımızı ifade eder, başta saldırıya uğrayan avukatlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Bir kez daha söz konusu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyu ve ilgililerin bilgisine sunarız.

 

                                     HAKKARİ BAROSU